Súdna rada v kompletnej zostave

Publikované

Po tom, ako sa 30. novembra 2021 stal novým členom Súdnej rady Slovenskej republiky Ján Gandžala, ktorý bol zvolený sudcami a sudkyňami stredoslovenského volebného obvodu, v ten istý deň vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová ďalšiu novú členku súdnej rady, Luciu Berdisovú.

Hlava štátu disponuje personálnou právomocou vo vzťahu k Súdnej rade Slovenskej republiky tak, že menuje troch jej členov. Dňom 27. novembra tohto roku uplynulo päťročné funkčné obdobie Pavlovi Žilinčíkovi, ktorého dnes nahradila Lucia Berdisová. Popri aktuálne pôsobiacich členoch Elene Berthotyovej a Lajosovi Mészárosovi je tak treťou prezidentskou nominantkou v súdnej rade. Prezidentka Slovenskej republiky vymenovala Luciu Berdisovú za členku Súdnej rady Slovenskej republiky s účinnosťou od 1. decembra tohto roku.

Lucia Berdisová pôsobí ako vedecká pracovníčka v Slovenskej akadémii vied a zároveň je známou odborníčkou v oblasti práva.

Súdna rada je najvyšším orgánom sudcovskej legitimity a má 18 členov. Deviatich si volia sudcovia a po troch vyberá parlament, prezident a vláda. Po dnešnom dni je tak súdna rada v kompletnej zostave.

 


Ďalšie tlačové správy

{{!-- Filetypes --}}