Súdna rada si zvolila svojho podpredsedu

Publikované

Jedným z bodov programu aprílového zasadnutia bola voľba podpredsedu súdnej rady. Kandidátom na túto funkciu bol člen súdnej rady z radov sudcov, Ján Gandžala, ktorého na uprázdnený post navrhol 22. apríla predseda súdnej rady Ján Mazák.

Na dnešnom zasadnutí ho podporilo 13 členov z celkového počtu 16 prítomných, dvaja členovia sa zdržali hlasovania a samotný kandidát nehlasoval. V súlade s rozhodnutím súdnej rady sa novozvolený podpredseda ujme funkcie 1. mája 2022.

K výkonu funkcie podpredsedu súdnej rady chce Ján Gandžala pristupovať s vážnosťou, zodpovednosťou a pokorou. Podľa jeho slov dosiahlo vedenie súdnej rady, a to aj v dôsledku pomerne zásadných legislatívnych zmien týkajúcich sa súdnictva, veľký progres. Išlo hlavne o vytvorenie podmienok na efektívnu a transparentnú činnosť súdnej rady jednak vybudovaním kvalitného odborného aparátu v rámci kancelárie súdnej rady, ako aj prijatím nových interných noriem. „Mojou ambíciou je participovať na pokračovaní vylepšenia tohto systému podľa aktuálnych potrieb. Vo vzťahu k plneniu Ústavou a príslušnými zákonmi vymedzených kompetencií súdnej rady som osobne uvítal, že pri ostatnej voľbe nových členov súdnej rady sa jej súčasťou stali, resp. stanú sudcovia alebo sudkyne, ktoré v sudcovskom prostredí jasne artikulujú svoje názory, majúce odozvu v sudcovskom stave, s ktorými sa určitá, nie zanedbateľná časť sudcovského stavu zhoduje buď úplne, alebo v niektorých parciálnych aspektoch“, priblížil nový podpredseda súdnej rady Ján Gandžala. Dodal, že rozličné názory členov súdnej rady na problémy a smerovanie súdnictva majú pozitívny obohacujúci vplyv na činnosť a rozhodovanie súdnej rady. „To, aby prezentovanie názorov členov súdnej rady prebiehalo kultivovane a vo vecnej, nie osobnej rovine, je práve úlohou vedenia súdnej rady, teda i jej podpredsedu. Mojou víziou resp. ambíciou je teda i to, aby som svojím prístupom a činnosťou vo vedení súdnej rady dokázal spoluvytvárať kultivovanú vecnú atmosféru“, uviedol J. Gandžala.

Funkcia podpredsedu Súdnej rady Slovenskej republiky sa uvoľnila po tom, ako sa jej s účinnosťou k 1. aprílu vzdal Miloš Kolek. Dôvodom pre vzdanie sa funkcie bol fakt, že M. Kolek figuroval na zozname kandidátov na člena súdnej rady vo východoslovenskom volebnom obvode a aktuálna zákonná úprava mu neumožňovala zotrvať v pozícii podpredsedu súdnej rady a súčasne kandidáta na člena súdnej rady, voleného sudcami. V aprílovej voľbe sa mu však napokon nepodarilo získať potrebný počet hlasov na obhájenie funkcie člena súdnej rady v ďalšom volebnom období.


Ďalšie tlačové správy

{{!-- Filetypes --}}